Tradiční fondán
90 min.
Ingredience
- 120mililitrůVoda pitná
- 155gramůKukuřičný sirup
- 785gramůCukr krupice
- 2lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
15Postup přípravy
- 1Do rendlíku o objemu 3,6 litru nalijeme vodu, světlý kukuřičný sirup a vsypeme krupicový cukr. Smícháme, ohříváme na středně velkém plameni a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak vlhkým štětcem setřeme roztok ze stěny rendlíku, abychom zabránili tvorbě krystalů. Když začne roztok vřít, vložíme do něj cukrářský teploměr.
- 2Vaříme dále bez míchání, dokud nedosáhne sirup teploty 114 °C. Přelijeme sirup do zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm, ale nestíráme ho ze stěn a dna rendlíku. Vložíme do sirupu teploměr a necháme teplotu klesnout bez míchání na 50 °C.
- 3Plastovou stěrkou, nebo dřevěnou vařečkou začneme fondán míchat tak, aby dráha stěrky nebo vařečky tvořila osmičku. Pak z hmoty utvoříme uprostřed mísy hromádku a postup znovu zopakujeme. Původně průhledný a lepkavý sirup začne ztrácet lesk, stává se krémovitým a neprůhledným. Mícháme, dokud fondán neztuhne natolik, že další míchání je již obtížné. Dokonce se může začít drobit. Navlhčíme si ruce a utvoříme z fondánu kouli. Poprášíme pracovní desku moučkovým cukrem a hněteme fondán jako těsto na chleba, dokud není poddajný, hladký a ohebný. Chceme-li do hmoty přidat nějakou příchuť nebo potravinářské barvivo, kouli zploštíme a příchuť nebo barvu nakapeme do středu. Okraje hmoty přehneme přes příchuť nebo barvu a rukama hmotu zpracováváme, dokud není stejnoměrně ochucená nebo probarvená. Ruce a hmotu podle potřeby poprášíme moučkovým cukrem. Tímto postupem a s tímto množstvím surovin získáme 900 gramů fondánu.
- 4Zabalíme fondán do potravinářské folie a necháme ho nejlépe přes noc odpočívat. V uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží fondán při pokojové teplotě až měsíc.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.