Třešňový dezert na vidličku
65 min.
Ingredience
- Drobenka
- 100gramůMáslo
- 100lžicCukr krupice
- 1lžičkaVanilkový cukr
- 3lžíceMouka pšeničná hrubá
- Na vymazání formy
- 100lžicMáslo
- 50lžicMouka polohrubá
- Těsto
- 100gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaVanilkový cukr
- 100gramůMáslo
- 250mililitrůAcidofilní mléko
- 50gramůMouka polohrubá
- 3kusyVejce slepičí
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1424 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
4 g
Sacharidy
350 g
Vláknina
2 g
Cukr
313 g
Postup přípravy
- 1Omyté třešně necháme okapat. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu vyhřejeme na 200°C.
- 2V misce připravíme drobenku: pomocí prstů promícháme na kostičky pokrájené máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a hrubou moukou tak, že spojené ingredience nám vytvoří drobenku. Vajíčka rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Třešně vypeckujeme a odložíme.
- 3V míse si vyšleháme žloutky s cukrem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Nakonec do pěny postupně zašleháme husté zakysané acidofilní mléko. Přisypeme prosátou polohrubou mouku a důkladně vše zamícháme. Vznikne hladké tužší těsto. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
- 4Do vymazané formy nalijeme necelou polovinu těsta, na něj rozložíme třešně a zalijeme je zbytkem těsta. Těsto posypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme přibližně 35-40 minut dozlatova. Ke konci pečení můžeme formu s těstem zakrýt pečícím papírem. Než koláč vytáhneme z trouby, párátkem nebo špejlí zkontrolujeme, jestli je těsto propečené - nesmí se lepit.
- 5Tento dezert necháme chvilku vychladnou. Servírujeme na dezertní talířky s vidličkou ještě teplý, můžeme ho podávat i vychladlý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.