Třešňový dezert na vidličku

65 min.
Česká republika

Ingredience

  • Drobenka
    • 100gramůMáslo
    • 100lžicCukr krupice
    • 1lžičkaVanilkový cukr
    • 3lžíceMouka pšeničná hrubá
  • Na vymazání formy
    • 100lžicMáslo
    • 50lžicMouka polohrubá
  • Těsto
    • 100gramůCukr krupice
    • 1špetkaSůl
    • 1lžičkaVanilkový cukr
    • 100gramůMáslo
    • 250mililitrůAcidofilní mléko
    • 50gramůMouka polohrubá
    • 3kusyVejce slepičí
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1424 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
4 g
Sacharidy
350 g
Vláknina
2 g
Cukr
313 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omyté třešně necháme okapat. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu vyhřejeme na 200°C.
  • 2
    V misce připravíme drobenku: pomocí prstů promícháme na kostičky pokrájené máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a hrubou moukou tak, že spojené ingredience nám vytvoří drobenku. Vajíčka rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Třešně vypeckujeme a odložíme.
  • 3
    V míse si vyšleháme žloutky s cukrem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Nakonec do pěny postupně zašleháme husté zakysané acidofilní mléko. Přisypeme prosátou polohrubou mouku a důkladně vše zamícháme. Vznikne hladké tužší těsto. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
  • 4
    Do vymazané formy nalijeme necelou polovinu těsta, na něj rozložíme třešně a zalijeme je zbytkem těsta. Těsto posypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme přibližně 35-40 minut dozlatova. Ke konci pečení můžeme formu s těstem zakrýt pečícím papírem. Než koláč vytáhneme z trouby, párátkem nebo špejlí zkontrolujeme, jestli je těsto propečené - nesmí se lepit.
  • 5
    Tento dezert necháme chvilku vychladnou. Servírujeme na dezertní talířky s vidličkou ještě teplý, můžeme ho podávat i vychladlý.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.