Tříbarevné bonbony marshmallow

160 min.
Evropa

Ingredience

    • 3kusyVaječný bílek slepičí
    • 540mililitrůVoda pitná
    • 27gramůŽelatina
    • 585gramůCukr krupice
    • 60gramůKukuřičný sirup
    • 7gramůKakao - prášek
    • 1lžičkaPotravinářská příchuť
    • 110gramůCukr moučkový
    • 1lžičkaTresť vanilková
    • 0,13lžičkaPotravinářská barva
Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
238 kcal
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
194 mg
Cukr
57 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vyložíme pekáč o rozměrech 23 x 23 cm alobalem, nebo potravinářskou folií, jejich povrch postříkáme olejem ve spreji.
  • 2
    Začneme přípravou čokoládové vrstvy. Bílek pokojové teploty z velkého vejce vlijeme do mísy robotu s nasazenou šlehací metlou.
  • 3
    Nalijeme 60 ml studené vody do misky, přidáme práškovou želatinu a promícháme. Necháme želatinu nabobtnat, všechna tekutina by se měla vstřebat. Sto dvacet mililitrů vody nalijeme do středně velkého rendlíku s těžkým dnem, přidáme kukuřičný sirup a 195 g krupicového cukru, na středně velkém ohni mícháme, dokud není cukr rozpuštěný. Navlhčíme štětec a setřeme sirup ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů, do rendlíku vložíme cukrářský teploměr.
  • 4
    Bez míchání sirup zahříváme na 127 °C. Mezitím zahřejeme želatinu asi 20 vteřin v mikrovlnné troubě, aby byla tekutá.
  • 5
    Když sirup dosáhne teploty 118 °C, začneme šlehat bílek v robotu střední rychlostí. Sníh by měl být pevný a měly by být možné z něho vytahovat špičky zhruba ve stejné chvíli, kdy sirup dosáhne teploty 127 °C. Odstavíme rendlík a do sirupu opatrně vešleháme tekutou želatinu. Ze směsi bude odcházet pára a bude bublat, musíme dávat pozor, abychom se neopařili. Nyní musíme sirupu zašlehat do sněhu z bílku. Přelijeme sirup z rendlíku do nádoby, která má hubičku, aby se nám lépe naléval do mísy robotu. Zpomalíme rychlost šlehání na nízkou a za chodu motoru zvolna přiléváme horký sirup do sněhu z bílku. Snažíme se nalévat při okraji mísy, aby sirup nezachytila metla a nerozstříkl se.
  • 6
    Když je všechen sirup v míse, zvyšujeme postupně rychlost šlehání, až do středně vysoké rychlosti. Hmota musí být neprůhledná, lesklá a hustá. V závislosti na typu šlehače by šlehání mělo trvat 10 - 12 minut. Kvalitu hmoty kontrolujeme tak, že zdvihneme metlu a hmota by z ní měla pomalu stékat v podobě silné stuhy. Přidáme 7 gramů kakaa a ještě asi 20 vteřin mícháme.
  • 7
    Nalijeme hmotu do připraveného pekáče s alobalem nebo potravinářskou folií a rozetřeme ji do rovnoměrné vrstvy.
  • 8
    Stejným postupem a se stejným množstvím surovin postupujeme i při přípravě vanilkové vrstvy, pouze místo kakaa přidáme na konci šlehání lžičku vanilkové příchuti. Vanilkovou hmotu rozetřeme na vrstvu kakaovou.
  • 9
    Celý postup zopakujeme i při přípravě třetí, jahodové vrstvy, na konci šlehání přidáme jahodovou příchuť ( nejprve 1/4 lžičky, podle chuti přidáváme, ne víc, než celkem 1 lžičku ) a 1 - 2 kapky růžového potravinářského barviva. Naneseme jahodovou vrstvu na vanilkovou, uhladíme. Takto připravenou hmotu marshmallow necháme zcela ztuhnout asi 8 hodin při pokojové teplotě.
  • 10
    Poprášíme pracovní plochu a povrch hmoty marshmallow moučkovým cukrem. Vyklopíme blok hmoty poprášenou stranou dospod na pracovní desku, odstraníme potravinářskou folii nebo alobal. Poprášíme čepel velkého kuchařského nože moučkovým cukrem a nakrájíme hmotu na dlouhé a tenké pruhy, které rozdělíme na čtverečky - jednotlivé bonbony. Nůž musíme během krájení občas očistit a znovu poprášit cukrem, aby se na něj hmota nelepila. Bonbony obalíme moučkovým cukrem, aby se neslepily. Vyrobili jsme asi 795 g ramů krásných tříbarevných bonbonů, které v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě vydrží až 14 dní.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.