Tříkrálový koláč
65 min.
Ingredience
- krém
- 120gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2,3decilitryMléko polotučné
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 120gramůMáslo čerstvé
- 120gramůMandle mleté
- 50gramůCukr moučkový
- 1,5lžíceRum
- 1lžičkaTresť vanilková
- 1lžičkaTresť mandlová
- 1lžičkaCukr vanilka
- 500gramůListové těsto
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
885 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
62 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
3 g
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si krém: v míse si vymícháme cukr s rozšlehanými vejci a rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem (Maizena).
- 2Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a za občasného míchání necháme krém vychladnout. Vychladlou směs dáme do mísy a směs postupně elektrickým šlehačem zašleháme se 120 g změklého másla, 50 g moučkového cukru, 1.5 lžíce rumu, 1 lžičkou vanilkové příchuti, 1 lžičkou mandlové příchuti a pomletými mandlemi. Krém šleháme přibližně 10 minut. Potom ho zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na chvíli do chladničky.
- 3Listové těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 2 díly a z každého vyválíme čtverec přibližně o průměru 26 cm. Z každého čtverce vykrojíme kruh (např. podle talíře). První těsto dáme do pečící koláčové formy, kterou jsme si vyložili pečícím papírem. Okraje těsta vyzdvihneme. Na první těsto dáme krém. Druhý plát těsta rádýlkem zařízneme zakřivenými řezy od středu k okrajům. Těsto opatrně přeneseme na krém. Okraje těsta k sobě přitiskneme a ještě ozdobíme přitisknutím vidličky. Povrch potřeme vajíčkem, které jsme smíchali s 1 lžičkou vanilkového cukru.
- 4Formu s koláčem dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme 25 minut dozlatova.
- 5Tříkrálový koláč ozdobíme zlatou papírovou korunou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.