Trnkové víno ze Šumavy
60 min.
Ingredience
- 5litrůTrnky
- 2litryVoda pitná
- 3kilogramyCukr krupice
- 3decilitryVíno burgundské
- Protiželírovací prostředek
- 2gramyŽelatina
- 2decilitryVoda pitná
- 3decilitryVíno burgundské
Počet porcí:
25Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
628 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
2 g
Sacharidy
145 g
Vláknina
18 g
Cukr
117 g
Postup přípravy
- 1Zralé trnky (5 litrů) přešlé mrazem očistíme, omyjeme, dáme do velké nádoby a rozmačkáme je (ale pecky ne). V 6 litrech vody rozpustíme 3 kg cukru, jeden sáček živných kvasinek (nebo 5 tabletek), 3 dl burgunského červeného vína a 2 dl protiželírovací směsi - želatinu zalijeme pitnou vodou a necháme nejméně 1 hodinu nabobtnat. Po nabobtnání ji rozpustíme ve vodě asi 60°C teplé. Roztok důkladně rozšleháme v malém množství vína (1 dl) a vlijeme za stálého míchání do celkového objemu. Znovu důkladně promícháme a smícháme s rozdrcenými trnkami.
- 2Pomocí trychtýře ovocnou směs nalijeme do čistého 20 litrového suchého demižonu. Polovina zůstane prázdná, protože směs kvašením nabývá. Uzavřeme kvasnou zátkou.
- 3Víno kvasí 2-3 týdny. Každý den je nutné, aby jsme víno v demižónu pořádně protřásli. Po době kvašení z vylisování odměříme 10 litrů (případně můžeme dolít vodou). Víno dáme na tmavé chladné místo, aby se samo vyčistilo. Čířením víno stabilizujeme. Poté víno stáčíme do lahví.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.