Trnkový likér

130 min.
Česká republika

Ingredience

    • 1,2kilogramyTrnky
    • 1decilitrHroznová šťáva
    • 1,5mililitryPektolytický enzym
    • 100mililitrůSirup cukrový
    • 65gramůCukr hroznový (glukóza)
    • 0,5lžičkaKyselina citrónová
    • 250mililitrůSlivovice
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
172 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
1 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
11 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Zralé trnky s tmavě modrou slupkou a zelenou dužinou dobře omyjeme a zbavíme stopek. Trnky nesmíme sbírat po mrazu! Pak nejsou vhodné k výrobě likéru. Trnky dáme do nerezového hrnce a zahřejeme je s 1 dl hroznové šťávy na 40°C. Trnky během zahřívání mícháme, až tak je rozdrtíme. Když jsou zahřáty na 25°C. přidáme po kapkách asi 1-1.5 ml pektolytického enzymu, promícháme a zahřejeme ovocnou kaši na teplotu 40°C. Tuto teplotu udržujeme 90 minut! Takto odbouráme pektin.
  • 2
    Teplou kaši z trnek dáme do lisu. Lisujeme jen do doby, pokud odtéká čistá šťáva - nesmí být zakalená. Šťávu ihned uskladníme v nerezovém hrnci v chladu.
  • 3
    Na 1 litr likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml švestkového destilátu (80% objem. jednotek) se 100 ml invertního cukrového sirupu a 65 g glukózy. Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.