Turecký meruňkový a pomerančový dort

110 min.
Turecko

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1137 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
57 g
Sacharidy
135 g
Vláknina
15 g
Cukr
70 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Velký cedník vyložíme den před pečením mušelínem a vložíme do něj jogurt. Položíme na mísu a pokryjeme umělohmotnou fólií. Necháme stát 12 hodin v lednici. Poté vylijeme tekutinu a jogurt odložíme stranou.
  • 2
    Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme máslem a dno posypeme mletými pistáciovými oříšky. Formu nakloníme, abychom posypali i vymazané stěny.
  • 3
    V misce utřeme máslo s cukrem a pomerančovou kůrou nastrouhanou z jednoho pomeranče. Postupně zašleháme vejce, přidáme jogurt a vymícháme hladké těsto.
  • 4
    V další míse smícháme kypřicí prášek s moukou a nasypeme do těsta. Zlehka promícháme a nakonec přidáme nasekané oříšky, nasekané mandle a meruňky. Do připravené formy nalijeme těsto a pečeme 50 minut. Těsto musí zůstat pružné.
  • 5
    Mezitím zahřejeme na mírném ohni med, pomerančovou kůru nastrouhanou ze dvou pomerančů, pomerančovou šťávu, vodu a natrhané lístky máty. Cca 6 minut povaříme. Poté scedíme a dáme stranou.
  • 6
    Korpus položíme na podnos, dort přelijeme pomerančovým sirupem a necháme vychladnout. Podáváme s menším množství jogurtu ochuceného medem a skořicí. Můžeme dozdobit dílky pomeranče.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.