Turecký meruňkový a pomerančový dort
110 min.
Ingredience
- 500gramůJogurt bílý
- 125gramůMáslo čerstvé
- 125mililitrůMed včelí
- 200mililitrůPomerančová šťáva
- 3lžícePistácie
- 0,5hrnekCukr krupice
- 50mililitrůVoda pitná
- 3kusyPomeranče
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1hrnekMeruňky sušené
- 1hrnekPistácie pražené
- 0,5hrnekMandle mleté
- 2lžíceMáta
- 2šálkySamokypřicí mouka
- 1špetkaSkořice mletá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1137 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
57 g
Sacharidy
135 g
Vláknina
15 g
Cukr
70 g
Postup přípravy
- 1Velký cedník vyložíme den před pečením mušelínem a vložíme do něj jogurt. Položíme na mísu a pokryjeme umělohmotnou fólií. Necháme stát 12 hodin v lednici. Poté vylijeme tekutinu a jogurt odložíme stranou.
- 2Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme máslem a dno posypeme mletými pistáciovými oříšky. Formu nakloníme, abychom posypali i vymazané stěny.
- 3V misce utřeme máslo s cukrem a pomerančovou kůrou nastrouhanou z jednoho pomeranče. Postupně zašleháme vejce, přidáme jogurt a vymícháme hladké těsto.
- 4V další míse smícháme kypřicí prášek s moukou a nasypeme do těsta. Zlehka promícháme a nakonec přidáme nasekané oříšky, nasekané mandle a meruňky. Do připravené formy nalijeme těsto a pečeme 50 minut. Těsto musí zůstat pružné.
- 5Mezitím zahřejeme na mírném ohni med, pomerančovou kůru nastrouhanou ze dvou pomerančů, pomerančovou šťávu, vodu a natrhané lístky máty. Cca 6 minut povaříme. Poté scedíme a dáme stranou.
- 6Korpus položíme na podnos, dort přelijeme pomerančovým sirupem a necháme vychladnout. Podáváme s menším množství jogurtu ochuceného medem a skořicí. Můžeme dozdobit dílky pomeranče.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.