Tvarohové koláčky plundrované
110 min.
Ingredience
- Kynuté těsto
- 50gramůDroždí
- 2kusyVejce slepičí
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 40gramůCukr vanilka
- 100gramůCukr krupice
- 1lžičkaCitronová kůra
- 5decilitrůMléko polotučné
- 650gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Náplň
- 500gramůTvaroh měkký
- 80gramůCukr moučkový
- 40gramůCukr vanilka
- 2kusyVejce slepičí
- 100gramůRozinky tmavé
- Oříšková drobenka
- 120gramůMouka pšeničná hrubá
- 100gramůCukr krupice
- 100gramůMáslo čerstvé
- 100gramůOřechy vlašské
- 1lžíceCitronová kůra
- 80gramůCukr moučkový
- 2kusyVejce slepičí
- Tukové těsto
- 100gramůMáslo čerstvé
- 650gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
30Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
350 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
10 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
2 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Univerzální plundrové těsto: do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout.
- 2V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka, metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.
- 3Mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut.
- 4Vykynuté těsto na vále posypaném moukou rozvalíme na plát 30x30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme.
- 5Těsto opět vložíme do lednice na 40 minut.
- 6Příprava náplně: do misky dáme tvaroh, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vsypeme vanilkový cukr a rozinky. Všechny suroviny dobře promícháme.
- 7Příprava drobenky: do misky prosijeme mouku, přisypeme cukr, na kousky nakrájené máslo, pomleté ořechy a citronovou kůru. Rukou zpracujeme vše dohromady na drolivou hmotu.
- 8Připravené těsto rozválíme na moukou posypaném vale na velký plát. Z těsta vykrajujeme čtverce o průměru 10 x 10 cm. Do středu každého čtverce položíme 1 lžící náplně, konce cípu spojíme do středu a přimáčkneme k sobě. Naplněné koláčky naskládáme na plech a necháme 30 minut vykynout. Potřeme je 2 rozšlehanými vejci, posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 200°C pečeme 10-15 minut. Potom snížíme teplotu na 180°C a koláčky dopečeme.
- 9Upečené vytáhneme u trouby, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
po 24. 7. 2017
Tvarohové koláčky plundrované
Výborné koláčky 😍