Univerzální plundrové těsto

95 min.
Evropa

Ingredience

  • Kynuté těsto
    • 50gramůDroždí
    • 5decilitrůMléko plnotučné
    • 800gramůMouka polohrubá
    • 13gramůKypřicí prášek do pečiva
    • 20gramůCukr vanilka
    • 80gramůCukr krupice
    • 2kusyVejce slepičí
    • 2lžíceCitronová kůra
  • Tukové těsto
Počet porcí:
24

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
338 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
19 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
2 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout.
  • 2
    V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka a metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.
  • 3
    Mouku spolu s kypřícím a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut.
  • 4
    Vykynuté těsto, na vále posypaném moukou, rozválíme na plát 30 x 30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme.
  • 5
    Těsto zase vložíme do lednice na 40 minut. Potom už z těsta můžeme péct různé koláčky, záviny apod.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.