Univerzální plundrové těsto
95 min.
Ingredience
- Kynuté těsto
- 50gramůDroždí
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 800gramůMouka polohrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 80gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžíceCitronová kůra
- Tukové těsto
- 500gramůMáslo čerstvé
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
338 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
19 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
2 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout.
- 2V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka a metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.
- 3Mouku spolu s kypřícím a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut.
- 4Vykynuté těsto, na vále posypaném moukou, rozválíme na plát 30 x 30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme.
- 5Těsto zase vložíme do lednice na 40 minut. Potom už z těsta můžeme péct různé koláčky, záviny apod.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.