Ústřice s omáčkou Mornay
50 min.
Ingredience
- 24kusůÚstřice
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1kusŠalotka
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 35gramůSýr Gruyére
- 25gramůSýr Parmezán
- 375mililitrůMléko polotučné
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5kusBobkový list
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
496 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
20 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
179 mg
Cukr
69 mg
Postup přípravy
- 1Ústřice vyloupeme a šťávu přecedíme do hrnce. Ústřice vypláchneme, oddělené ulity omyjeme a osušíme.
- 2V jiném hrnci rozpustíme 30 g másla, přidáme jemně nakrájenou šalotku a za stálého míchání dusíme 3 minuty. Vsypeme mouku a připravíme jíšku. Mícháme ji na mírném ohni asi 3 minuty (nesmí zhnědnout). Jíšku odstavíme z ohně a postupně přiléváme mléko. Pečlivě rozmícháváme vzniklé hrudky, přistavíme zpět na oheň, přidáme špetku muškátového oříšku, bobkový list a vaříme 5 minut. Omáčku přecedíme do čistého hrnce.
- 3Šťávu z ústřic přivedeme k varu (můžeme ji doplnit vodou). Ponoříme do ní ústřice na 30 vteřin, vyjmeme je a vrátíme do ulit. Ze šťávy připravíme omáčku - přidáme sýr a zbylé máslo. Mícháme, až se vše rozpustí, osolíme a opepříme.
- 4Každou ústřici přelijeme trochou omáčky a posypeme nastrouhaným parmazánem. Urovnáme je na plech a vložíme na několik minut pod gril.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.