Vánočka z plundového těsta
60 min.
Ingredience
- 15gramůCukr třtinový
- 100gramůRozinky bílé
- 30gramůCukr skořicový
- 150gramůOřechy vlašské
- 70mililitrůOlej slunečnicový
- 2kusyVejce slepičí
- Na těsto
- 1lžíceCitronová kůra
- 15gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 20gramůDroždí
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 130gramůMáslo čerstvé
- 33,33gramůMouka polohrubá
- 2kusyVejce slepičí
- 8decilitrůMléko plnotučné
- 650gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
539 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
28 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme těsto: do misky prosejeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Vytvoříme váleček, který vložíme do lednice ztuhnout.
- 2V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí se lžící cukru, přilijeme 2 dl vlažného mléka a metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10 - 15 minut vzejít.
- 3Mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou nebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30 - 40 minut.
- 4Vykynuté těsto na vále, posypaném moukou, rozválíme na plát 30 x 30 cm. Na střed těsta položíme vychlazené těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm, opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup třikrát opakujeme.
- 5Těsto na pracovním vále rozdělíme na 3 díly. Každý díl rozválíme na pláty, které naplníme cukrem, ořechy skořicovým cukrem, posypeme rozinkami. Potom každý naplněný plát zavineme do závinu. Spleteme je do vánočky, dáme ji na olejem vymazaný plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme přibližně 30 minut.
- 6Vánočku necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné krajíce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.