Vánoční ořechový dort
80 min.
Ingredience
- 120gramůCukr moučkový
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 60gramůOřechy vlašské
- 60gramůOlej rostlinný
- 7kusůVejce slepičí
- 3gramyKakao
- 3lžíceVoda pitná
- 40gramůMouka pšeničná hrubá
- 40gramůMáslo čerstvé
- Na krém
- 120gramůCukr moučkový
- 2kusyCukr vanilka
- 40gramůMáslo čerstvé
- 15gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 50mililitrůRum
- 3lžíceKakao
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 200mililitrůMléko plnotučné
- Na ozdobu
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůČokoláda na vaření
- 1baleníZtužovač šlehačky
- Na polevu
- 100gramůČokoláda na vaření
- 40gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1073 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
67 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
3 g
Cukr
40 g
Postup přípravy
- 1V míse našleháme žloutky s polovinou dávky cukru, po částech vmícháme vodu, prosátou mouku, mleté ořechy a nakonec „zabalíme“ pevný sníh z bílků a druhé poloviny cukru. Těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a v mírně předehřáté troubě pečeme zhruba 30 minut.
- 2Upečený korpus necháme úplně vychladnout.
- 3V mezičase připravíme krém. V mléce rozšleháme škrob a žloutky a za stálého míchání svaříme pudink a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, přimícháme kakao, rum, vanilkový cukr a po částech pudink.
- 4Korpus rozkrojíme na tři placky, které spojíme krémem a potřeme krémem i po obvodu. Dort necháme v chladničce ztuhnout, poté přelijeme polevou. Polevu připravíme z čokolády a másla, které společně umícháme ve vodní lázni.
- 5Dort před podáváním zdobíme pevně ušlehanou smetanou se ztužovačem a sypeme strouhanou čokoládou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.