Vánoční pudink po anglicku
315 min.
Ingredience
- 200gramůDatle
- 150gramůRozinky tmavé
- 250mililitrůVoda pitná
- 1lžičkaSoda jedlá
- 125gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 250gramůCukr třtinový
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 1lžičkaKoření perníkové
- 1lžičkaSkořice mletá
- 250gramůČokoládové kousky
- 375gramůBonbony želé medvídci
- 60mililitrůLikér krémový - Baileys
- 100mililitrůKoňak Armaňak
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
768 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
18 g
Sacharidy
133 g
Vláknina
4 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Na mírném ohni v hrnci vaříme směs želé s nadrobno nasekanými datlemi, opláchnutými rozinkami, vodou a jedlou sodou. Směs přivedeme k varu, přidáme máslo a mícháme dokud se máslo nerozpustí, stáhneme z ohně, přilejeme koňak a nechámne chladnout.
- 2Vychladlou směs přelijeme do větší mísy a přimícháme rozšlehaná vejce, hnědý nerafinovaný cukr, mouku s práškem do pečiva, perníkové koření, mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a čokoládové vločky.
- 3Připravenou směs nalijeme do ohnivzdorné formy (objem asi 2 l), uzavřeme pokličkou nebo pečicím papírem a folií a zajistíme gumičkou. Uzavřenou formu zavěsíme do hrnce s vroucí vodou a v páře na mírném ohni vaříme 4-5 hodin, vytáhneme z hrnce a necháme vychladnout.
- 4Pudink můžeme připravit den předem nebo ho vařit v páře 1-2 hodiny v den podávání.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.