Vánoční smetanovo-čokoládové lanýže
37 min.
Ingredience
- Na obalení
- 2lžíceKakao - prášek
- 6kusůOřechy vlašské
- Těsto
- 275gramůČokoláda hořká
- 175gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 30gramůMáslo čerstvé
- 40mililitrůRum
- 0,25lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
317 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
28 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
3 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Do většího rendlíku s nepřilnavým dnem nalijeme smetanu, kterou přivedeme k varu. Poté ji odstavíme z plotny, dáme do ní na kousky polámanou čokoládu a necháme ji za stálého míchání rozpustit dohladka. Pak přimícháme změklé máslo, vanilkový extrakt a rum. Krém přelijeme do misky, uzavřeme ji a dáme na 5-6 hodin do lednice ztuhnout.
- 2Větší, neprohnutou mísu vyložíme pečícím papírem. Do jedné misky nasypeme kvalitní kakao a do druhé misky nasypeme nadrobno rozdrcené ořechy. Pomocí lžíce odkrojíme kousek ztuhlého krému a pomocí rukou rychle vytvarujeme kuličky. Polovinu lanýžů obalíme v kakau a polovinu v ořechách. Dáme je zpět do lednice ztuhnout. Před podáváním lanýže ozdobně naaranžujeme na misky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.