Vánoční voňavé perníčky s rumovou polevou
35 min.
Ingredience
- Na polevu
- 150gramůCukr moučkový
- 50mililitrůRum
- 6mililitrůCitronová šťáva
- Na těsto
- 70gramůMáslo čerstvé
- 200gramůCukr třtinový
- 4lžíceMed včelí
- 20gramůCukr vanilka
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 250gramůMouka žitná
- 1lžičkaKoření perníkové
- 3lžičkySoda jedlá
- 4lžíceMléko polotučné
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
215 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
5 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
406 mg
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Do kastrůlku dáme na kousky nakrájené máslo, přisypeme cukr, med, vanilkový cukr. Stálým mícháním suroviny rozpustíme na hladkou tekutou hmotu.
- 2Do misky prosejeme hladkou a žitnou mouku, přidáme žloutky, perníkové koření, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, sodu, přilijeme mléko. Nakonec přidáme připravené rozpuštěnou máslovou hmotu. Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme celou noc v lednici odpočívat.
- 3Vál posypeme moukou, přeložíme na něj těsto, které rozválíme na velký plát silný 4-5 mm. Z těsta vykrajujeme vykrajovacími formičkami s vánoční tématikou různé tvary. Skládáme je na pečicím papírem vyložený plech, vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 15 minut.
- 4Na přípravu polevy smícháme ve vhodné nádobě cukr, rum a citrónovou šťávu. Mícháme až do rozpuštění cukru a hladké polevy.
- 5Upečené perníčky necháme mírně vychladnout na plechu, potom je přeložíme na mřížku, úhledně ozdobíme připravenou polevou a necháme volně polevu ztuhnout a perníčky úplně vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.