Velikonoční jidáše
45 min.
Ingredience
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 35gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krystal
- 2,5decilitryMléko plnotučné
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 70gramůCukr krupice
- 1lžičkaTresť vanilková
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceCitronová kůra
- 0,5lžíceCitronová šťáva
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceCukr moučkový
- 1kusCukr skořicový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
589 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
21 g
Sacharidy
83 g
Vláknina
3 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Do mísy rozdrobíme kvasnice s 1 lžičkou práškového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s krupicovým cukrem, vanilkovou příchutí a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
- 2Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme na pružné, tužší (jako na knedlíky). Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku o síle asi 1 cm. Z těsta vykrajujeme formičkou o průměru 7 cm kolečka. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je a necháme asi 20 minut kynout.
- 3Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je zprudka při 200°C přibližně 15 minut dozlatova.
- 4Vychladlé jidáše sypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.