Velikonoční věnec
75 min.
Ingredience
- 250mililitrůMléko polotučné
- 30gramůDroždí
- 100gramůCukr krupice
- 500gramůMouka polohrubá
- 1lžíceHrozinky
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaCitronová kůra
- 1kusVejce slepičí
- 1baleníCukr vanilka
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
549 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
40 g
Sacharidy
81 g
Vláknina
3 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Ve 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
- 2V míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a se žloutky. Potom přidáme mouku, sůl a citronovou kůru. Zbylým vlažným mlékem a vzešlým kváskem zaděláme těsto. Do dobře prohnětého těsta vmícháme rozinky.
- 3Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 50 minut.
- 4Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme váleček. Válečky spleteme do copu, který stočíme do tvaru věnce a konce přimáčkneme.
- 5Věnec necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 20 minut kynout. Před pečením povrch věnce potřeme rozšlehaným vejcem.
- 6Pečeme nejdříve při 200 stupních Celsia, po chvíli teplotu ztlumíme na 180 stupňů a dopečeme. Věnec pečeme celkem asi 45 minut dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Veyra
pá 9. 10. 2015
Velikonoční věnec
Na velikonoční dobroty mne moc neužije, ale video k receptu bylo výmluvné a přehledné že jsem se nakonec do věnce pustil. Výsledek však stál za to. 😎