Věnec s ořechovou náplní
80 min.
Ingredience
- 500gramůMouka polohrubá
- 50gramůDroždí
- 80gramůCukr krupice
- 250mililitrůMléko polotučné
- 1kusVejce slepičí
- 1lžičkaCitronová kůra
- 120gramůMáslo čerstvé
- Na náplň
- 200gramůOřechy vlašské
- 80gramůHrozinky
- 60gramůCukr moučkový
- 6lžicRum
- 6lžicSmetana 33% (šlehačka)
- 50gramůPiškoty dětské kulaté
- Na potření
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1429 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
195 g
Sacharidy
150 g
Vláknina
9 g
Cukr
36 g
Postup přípravy
- 1V misce připravíme kvásek z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a lžíce vlažného mléka. Na vál prosejeme zbylou mouku, cukr, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a necháme vykynout.
- 2Vykynuté těsto vyválíme, dobře potřeme rozpuštěným máslem a přeložíme ze všech stran do středu. Opět těsto vyválíme, potřeme máslem a složíme. Tento postup opakujeme třikrát. Poté těsto rozdělíme na tři díly, z nichž utvoříme válečky, mírně je rozválíme, potřeme náplní a zavineme tak, aby náplň nevytekla. Ze všech tří naplněných válečků upleteme cop, stočíme ho do věnce a opatrně spojíme. Věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, alespoň čtvrt hodiny necháme kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě, až věnec zezlátne.
- 3Náplň připravíme smícháním nastrouhaných ořechů s cukrem, hrozinkami, rumem, smetanou a drcenými piškoty.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.