Zakrytý jablečný koláč
60 min.
Ingredience
- 500gramůListové těsto
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 50lžicCukr krupice
- 1lžíceCukr moučkový
- Jablečné pyré
- 2kusyJablka
- 50gramůCukr krupice
- 50gramůBrusinky sušené
- 1kusCukr vanilka
- 150mililitrůVoda pitná
- Náplň
- 2kusyJablka
- 25gramůHrozinky
- 25gramůCukr třtinový
- 25gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSkořice mletá
- 1lžičkaPomerančová kůra
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
796 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
41 g
Sacharidy
149 g
Vláknina
3 g
Cukr
113 g
Postup přípravy
- 1Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.
- 2Do hrnce vložíme kousky jednoho jablka, přidáme cukr, sušené brusinky, vanilkový cukr a 150 ml vody. Přivedeme k varu a za občasného míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, pak za pomoci ručního mixéru rozmixujeme na pyré.
- 3Z listového těsta vyválíme kruh a vložíme ho na pečícím papírem vyložený plech. Zbytek jablek smícháme s hrozinkami, cukrem, máslem, skořicí a pomerančovou kůrou. Takto připravenou směs naklademe do středu těsta, okraje potřeme vodu a spojíme do uzlíčku. Přiklopíme druhým plechem vyloženým pečícím papírem a opatrně převrátíme. Odstraníme vrchní pečící papír a uzlík opatrně vyválíme. Těsto potřeme bílkem a posypeme cukrem. Ostrým nožem povrch těsta třikrát prořízneme a vložíme na 20 minut odpočívat do chladničky.
- 4Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a vložíme do ní plech s koláčem. Pečeme asi 30 minut. Po upečení koláč necháme trochu zchladnout, nakrájíme ho na dílky a servírujeme přelitý jablečným pyré.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.