Zázvorový koláč s jablky

65 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
3119 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
336 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava na pečení: nižší obdélníkovou nebo čtvercovou formu vymažeme lžící másla, dno formy vyložíme pečicím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 160°C.
  • 2
    Těsto: oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na drobné kousky, které promícháme s citrónovou šťávou, aby jablka nezhnědla.
  • 3
    V menším rendlíku promícháme po mírném zahřátí máslo s cukrem a s melasou. Do mísy prosejeme mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a dvě lžičky mletého zázvoru. V mléce rozšleháme jedno celé vejce, poté do mléčného roztoku opatrně vmícháme všechnu mouku s kypřícím práškem a zázvorem. Nakonec do hladce zpracovaného těsta zamícháme nadrobno pokrájená jablka.
  • 4
    Těsto následně přemístíme do připravené pečicí formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 60 minut, dokud povrch koláče nezezlátne a těsto není pečené (je-li těsto již upečené testujeme zapíchnutím špejle, po vytažení musí být sucehá a nelepivá). Hotový koláč necháme vychladnout ve formě, teprve vychladlý koláč z formy vyklopíme. Z uvedeného množství surovin upečeme koláč, ze kterého nakrájíme přiebližně 12 kousků.
  • 5
    Vychladlý koláč servírujeme jako pohoštění.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.