Zázvorový koláč s jablky
65 min.
Ingredience
- Příprava pečení
- Těsto
- 230gramůMáslo čerstvé
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceCukr třtinový
- 1lžičkaMelasa
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 2lžičkySoda jedlá
- 150mililitrůZázvor mletý
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžíceJablka
- 1kusMléko polotučné
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3119 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
336 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Příprava na pečení: nižší obdélníkovou nebo čtvercovou formu vymažeme lžící másla, dno formy vyložíme pečicím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 160°C.
- 2Těsto: oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na drobné kousky, které promícháme s citrónovou šťávou, aby jablka nezhnědla.
- 3V menším rendlíku promícháme po mírném zahřátí máslo s cukrem a s melasou. Do mísy prosejeme mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a dvě lžičky mletého zázvoru. V mléce rozšleháme jedno celé vejce, poté do mléčného roztoku opatrně vmícháme všechnu mouku s kypřícím práškem a zázvorem. Nakonec do hladce zpracovaného těsta zamícháme nadrobno pokrájená jablka.
- 4Těsto následně přemístíme do připravené pečicí formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 60 minut, dokud povrch koláče nezezlátne a těsto není pečené (je-li těsto již upečené testujeme zapíchnutím špejle, po vytažení musí být sucehá a nelepivá). Hotový koláč necháme vychladnout ve formě, teprve vychladlý koláč z formy vyklopíme. Z uvedeného množství surovin upečeme koláč, ze kterého nakrájíme přiebližně 12 kousků.
- 5Vychladlý koláč servírujeme jako pohoštění.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.