Želé z jablek

85 min.
Evropa

Ingredience

    • 2kilogramyJablka
    • 80mililitrůCitronová šťáva
    • 500gramůCukr želírovací
    • 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
68

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
44 kcal
Sacharidy
11 g
Vláknina
564 mg
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omytá jablka rozkrájíme na osminy, jádřince nevykrajujeme, ale stopky odstraníme. K získání co nejvíce jablečné šťávy použijeme odšťavňovač, podle návodu výrobce a 45 minut odšťavňujeme. Nemáme-li odšťavňovač, nakrájená jablka, citronovou šťávu a vodu přivedeme k varu na slabém plameni a 30 minut vaříme. Rozvařená jablka nalijeme do síta na těstoviny s vlhkou utěrkou a necháme šťávu vykapat do hrnce nebo mísy. Více šťávy dostaneme, pokud utěrku nad hrnec nebo mísu zavěsíme. Chceme-li čiré želé, odkapanou šťávu necháme přes noc usadit a ráno opatrně slijeme, aby usazenina zůstala na dně.
  • 2
    Z odkapané šťávy odměříme 1,5 l, vmícháme želírovací cukr 3+1 a za neustálého míchání vaříme 4 minuty. Uděláme želírovací zkoušku a dopadne-li dobře, želé plníme do sklenic se šroubovacími vičky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.