Želé z kdoule s tymiánem

120 min.
Evropa

Ingredience

    • 3,5kilogramyKdoule
    • 80mililitrůCitronová šťáva
    • 500gramůCukr želírovací
    • 10kusůTymián čerstvý
    • 2,5litryVoda pitná
Počet porcí:
40

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
112 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
1 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
2 g
Cukr
48 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Z otřených a omytých kdoulí odstraníme stopky, zbytky kalichu a nakrájíme je na větší kousky. Semeník s jádry ponecháme, jádra obsahují velké množství pektinu, který podporuje želírovací proces.
  • 2
    Nakrájené kdoule vaříme v hrnci s vodou do změknutí, asi 45-60 minut.
  • 3
    Na další hrnec položíme velké síto na těstoviny s vlhkou utěrkou a nalijeme do něj uvařené kdoule i s tekutinou. Šťávu necháme vykapat a zchladnout. Z odkapané šťávy odměříme 1,5 litru, smícháme ji s citronovou šťávou a želírovacím cukrem 3plus1 a ve velkém hrnci přivedeme k varu. Opláchnuté snítky tymiánu otřepeme dosucha, svážeme nití a přidáme ke kdoulové šťávě. Klokotem vaříme asi 4 minuty (podle návodu na obalu). Vyjmeme svazek tymiánu, plníme do sklenic a dobře uzavřeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.