Žemlovka s brusinkami a likérem
80 min.
Ingredience
- 40gramůMáslo čerstvé
- 80gramůDžem meruňkový
- 250gramůChléb toastový
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůBrusinky
- 2kusyVejce slepičí
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 40gramůCukr krupice
- 400mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 1decilitrKoňak vaječný
- 40gramůCukr třtinový
- 20mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
470 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
26 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
33 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Dno pekáče vymažeme meruňkovým džemem, stěny máslem. Na dno rozložíme plátky touastového chleba tak, aby se překrývaly a zasypeme sušenými brusinkami.
- 2V míse ušleháme vejce, cukr a žloutky do pěny, vmícháme smetanu a vaječný likér. Smetanovým krémem přelijeme toasty a brusinky a chvíli necháme nasáknout. Pekáč vložíme do většího pekáče s vodou, povrch posypeme třtinovým cukrem a žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova 50 minut.
- 3Zbytek meruňkového džemu rozmícháme se lžící teplé vody a ještě horkou žemlovku jím potřeme. Necháme asi 15 minut vychladnout, aby krém ztuhl, podáváme mírně teplé, s kopečkem šlehačky na každé porci.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.