Žitné žemličky
75 min.
Ingredience
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 250gramůMouka žitná bílá
- 270gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaChlebový kvásek
- 20gramůDroždí
- 270mililitrůVoda pitná
- 1lžičkaCukr krupice
- 2lžíceSezamová semínka
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
311 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
2 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V troše vlažné vody rozšleháme sušený chlebový kvásek, droždí utřené s cukrem.
- 2Mouky smícháme v míse (20 g hladké mouky si necháme na posypání válu), přidáme ušlehaný kvásek s droždím, zbylou vlažnou vodu (několik lžic si necháme na potření žemlí), olej a sůl a dobře promícháme. Hnětačem těsto zpracováváme, až se nelepí na stěny mísy. Poté je přikryjeme a necháme zhruba půl hodiny kynout.
- 3Vykynuté těsto dobře prohněteme, utvoříme z něj váleček a nakrájíme na 12 kousků. Tvarujeme malé bochánky, které klademe na plech, potíráme vodou a posypeme sezamem. Žemličky přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi hodinu kynout. Poté pečeme v předehřáté troubě zhruba 25 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.