Žitné žemličky

75 min.
Evropa

Ingredience

    • 1lžíceOlej slunečnicový
    • 250gramůMouka žitná bílá
    • 270gramůMouka pšeničná hladká
    • 1lžičkaChlebový kvásek
    • 20gramůDroždí
    • 270mililitrůVoda pitná
    • 1lžičkaCukr krupice
    • 2lžíceSezamová semínka
    • 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
311 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
2 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V troše vlažné vody rozšleháme sušený chlebový kvásek, droždí utřené s cukrem.
  • 2
    Mouky smícháme v míse (20 g hladké mouky si necháme na posypání válu), přidáme ušlehaný kvásek s droždím, zbylou vlažnou vodu (několik lžic si necháme na potření žemlí), olej a sůl a dobře promícháme. Hnětačem těsto zpracováváme, až se nelepí na stěny mísy. Poté je přikryjeme a necháme zhruba půl hodiny kynout.
  • 3
    Vykynuté těsto dobře prohněteme, utvoříme z něj váleček a nakrájíme na 12 kousků. Tvarujeme malé bochánky, které klademe na plech, potíráme vodou a posypeme sezamem. Žemličky přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi hodinu kynout. Poté pečeme v předehřáté troubě zhruba 25 minut.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.