Zlatohnědá karamelová omáčka

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
505 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
31 g
Sacharidy
58 g
Cukr
55 g
Vápník
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do hlubšího rendlíku se silným dnem si nasypeme krupicový cukr a jen za občasného míchání, při vysoké teplotě, přivedeme cukr do varu. Přibližně po 8-10 minutách cukr začne vytvářet hrudky a začne karamelizovat. Za stálého míchání přidáme máslo. Až se máslo rozpustí a cukr bude úplně rozpuštěný, začne bublat - cukr se znovu srazí a ztvrdne a za stálého míchání směs rozvaříme, přilijeme vroucí smetanu a znovu vše povaříme, až vznikne hustá zlatohnědá omáčka.
  • 2
    Poté karamel odstavíme z plotny, přecedíme ho přes cedník do čisté sklenice, uzavřeme a vychladlou karamelovou omáčku můžeme skladovat v lednici. Použijeme jí podle potřeby.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.