Zlatohnědá karamelová omáčka
60 min.

Ingredience
- 450gramůCukr krupice
- 180gramůMáslo čerstvé
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
505 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
31 g
Sacharidy
58 g
Cukr
55 g
Vápník
5 g
Postup přípravy
- 1Do hlubšího rendlíku se silným dnem si nasypeme krupicový cukr a jen za občasného míchání, při vysoké teplotě, přivedeme cukr do varu. Přibližně po 8-10 minutách cukr začne vytvářet hrudky a začne karamelizovat. Za stálého míchání přidáme máslo. Až se máslo rozpustí a cukr bude úplně rozpuštěný, začne bublat - cukr se znovu srazí a ztvrdne a za stálého míchání směs rozvaříme, přilijeme vroucí smetanu a znovu vše povaříme, až vznikne hustá zlatohnědá omáčka.
- 2Poté karamel odstavíme z plotny, přecedíme ho přes cedník do čisté sklenice, uzavřeme a vychladlou karamelovou omáčku můžeme skladovat v lednici. Použijeme jí podle potřeby.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.