Zmrzlinový dort s lískovými oříšky
70 min.
Ingredience
- 135gramůOřechy lískové
- 60gramůCukr krupice
- 12kusůVaječný žloutek slepičí
- 175mililitrůSirup Golden
- 2lžíceLikér Kahlua
- 2lžičkyKáva instantní
- 175gramůČokoláda hořká
- 750mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
618 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
49 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
3 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Připravíme oříšky pražené v cukru: oříšky rozsekáme na hrubo. Do pánve dáme cukr, zahříváme až se rozpustí a zbarví do zlatohněda. Vmícháme oříšky, dobře promícháme a dáme vychladnout na plech.
- 2Šlehačem utřeme žloutky a sirup, směs vlijeme do hrnce, zahříváme na mírném plameni asi 30 minut, až směs ztuhne, následně odstavíme.
- 3Dvě třetiny směsi nalijeme do mísy. V šálku smícháme kávový likér a instantní kávu, vmícháme do žloutků v míse. Polovinu čokolády rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme ji do zbývající třetiny žloutků. 600 ml smetany vyšleháme na tuhou šlehačku. 2/3 šlehačky přimícháme do kávové směsi. Zbytek promícháme s čokoládovou směsí.
- 4Polovinu kávové směsi rozetřeme lžící do rozkládací formy a dáme na 15 minut do mrazáku.
- 5Na kávovou směs rozetřeme čokoládovou vrstvu do formy a dáme znovu na 15 minut do mrazáku. Čokoládovou vrstvu posypeme oříšky v cukru a zakryjeme zbytkem kávové směsi. Vložíme do mrazáku nejméně na 4 hodiny.
- 6Zbytek čokolády rozpustíme ve vodní lázni, odstavíme. Z pergamenu vystřihneme dva čtverce o straně 10 cm. Plech na pečení navlhčíme vodou a položíme na něj čtverce. Z rozpuštěné čokolády a čtverců vytvoříme čokoládové trojúhelníky, necháme vychladnout.
- 7Dort opatrně vyjmeme z formy, sáčkem na zdobení vytlačíme na okraj dortu 8 hvězdiček z tuhé šlehačky, mezi ně položíme trojúhelníky z čokolády. Ozdobíme oříšky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.