Abertamský sýr

ABERTAMSKÝ SÝR - Abertam - je původní český a celosvětově známý kozí sýr ochucený bylinkami.

Původ a historie

Abertam se začal vyrábět v Krušných horách v městě Abertamy. Po odsunu sudetských Němců byla výroba Abertamského sýra na čas ukončena.

Současnost

V současnosti se v osadě Ryžovna, přibližně 5 kilometrů od Abertam, výroba tohoto sýru obnovuje, ale místo původního kozího mléka se používá mléko ovčí. Vyrábí se zatím jen sezónně v období od května do září, kdy je možné v horské oblasti nechávat ovce na volné pastvě.

O sýr Abertam znovu začíná být velký zájem, a to nejen na domácím trhu, ale i v zahraničí. V roce 2011 se sýr Abertam stal biopotravinou roku, když překonal dalších 57 kandidátů.

Vzhled, chuť a vůně…

Abertamský sýr má tvar kruhové nepravidelné koule s tenkou a tvrdou kůrkou žlutooranžové barvy. Má specifickou chuť i aroma ovčího mléka a přidávaných bylinek. Protože je Abertam biopotravinou a vyrábí se z mléka obcí z vlastního chovu, jeho chuť i vůně podléhá nejrůznějším faktorům, jako je druh pastvy či počasí.

Výroba

Abertamský sýr se v současnosti vyrábí z ovčího mléka, je plnotučný a lisovaný z nízko zahřívané sýřeniny.

Použití Abertamu v gastronomii

Abertamský sýr se používá k tavení, ale především jako lahodný stolní sýr například k vínu.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.