Abondance
ABONDANCE je polotvrdý sýr pocházející z Francie.
Původ a výskyt
Abondance se vyrábí z čerstvého mléka krav plemene Abondance ve stejnojmenné oblasti Francie, kde se vyráběl v klášteře již od 14. století. Od té doby je jeho výroba doposud lokalizovaná v oblasti Abondance.
Vzhled, chuť, vůně...
Tento sýr má kulatý tvar, průměr 38-43 cm a váží až 12 kg. Konzistence Abondance je hedvábná, barva kůrky v závislosti na stáří je buď oranžovo-žlutá, nebo nahnědlá. Sýr má ostrou vůni a chuť po ovoci a lískových oříšcích.
Výroba
Do čerstvě nadojeného mléka se přidá syřidlo a poté se mléko za stálého míchání zahřívá. Výsledkem je pevný sýr s malými oky, který se zavine do plachetek, vytvaruje a slisuje. Následně zraje nejméně 90 dní.
Složení
Energetická hodnota sýru Abondance ve 100 g je 1655 kJ/395 kcal. Z toho je přibližně třetina tuků a čtvrtina bílkovin, sýr obsahuje i malé množství sacharidů.
Dostupnost a skladování
Abondance lze zakoupit pouze ve speciálních prodejnách sýrů. ¨
Je vhodné uchovat tento sýr v chladničce, zabalený do pergamenu a vložený do umělohmotné nádoby.