Allgäuer Bergkäse
ALLAGÄUER BERGKÄSE je tvrdý sýr vyráběný v některých oblastech Německa.
Původ a výskyt
Allgäuer Bergkäse je tvrdý horský sýr s chráněným původem a může být vyráběn pouze v některých krajích Německa. Od roku 2010 je z rozhodnutí výboru Evropské unie tento sýr považován za světové tradiční dědictví.
Vzhled, chuť, vůně…
Allgäuer bergkäse je menší příbuzný bochníku sýru allgäuer emmentaler, jeho váha je 15-50 kg. Obsah tuku v sušině je 50 %. Čím vyzrálejší tento sýr je, tím výraznější a intenzivnější je jeho chuť a aroma.
Výroba
Allgäuer bergkäse je vyroben z čerstvého mléka v horských oblastech, doba zrání je nejméně 4 měsíce, někdy až 1 rok. Pak teprve sýr rozvine své intenzivní a kořenité aroma.
Použití Allgäuer Bergkäse v gastronomii
Allgäuer bergkäse se dobře taví, je proto vhodný k zapékání např. na toastech.
Dostupnost a skladování
Tento sýr je k dostání ve speciálních prodejnách sýrů.
Dobře zabalený lze bez problémů uchovat v chladničce.