Allgäuer Bergkäse

ALLAGÄUER BERGKÄSE je tvrdý sýr vyráběný v některých oblastech Německa.

Původ a výskyt

Allgäuer Bergkäse je tvrdý horský sýr s chráněným původem a může být vyráběn pouze v některých krajích Německa. Od roku 2010 je z rozhodnutí výboru Evropské unie tento sýr považován za světové tradiční dědictví.

Vzhled, chuť, vůně…

Allgäuer bergkäse je menší příbuzný bochníku sýru allgäuer emmentaler, jeho váha je 15-50 kg. Obsah tuku v sušině je 50 %. Čím vyzrálejší tento sýr je, tím výraznější a intenzivnější je jeho chuť a aroma.

Výroba

Allgäuer bergkäse je vyroben z čerstvého mléka v horských oblastech, doba zrání je nejméně 4 měsíce, někdy až 1 rok. Pak teprve sýr rozvine své intenzivní a kořenité aroma.

Použití Allgäuer Bergkäse v gastronomii

Allgäuer bergkäse se dobře taví, je proto vhodný k zapékání např. na toastech.

Dostupnost a skladování

Tento sýr je k dostání ve speciálních prodejnách sýrů.

Dobře zabalený lze bez problémů uchovat v chladničce.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.