Apetito

Apetito je typický český měkký tavený smetanový sýr. Vyrábí se od roku 1973 v několika variantách v Hodoníně. Mlékárna byla na počátku výroby státním podnikem Lacram, v současnosti patří společnosti TPK, která je součástí francouzské firmy Bongrain – ta mimo jiné vlastní i mlékárnu, vyrábějící další český sýr Pribina.

Značka „Aopetito“ byla 14. září 1993 zaregistrována a získala ochranou známku. Konkurenční mlékárny začaly vyrábět a dodávat na trh podobné sýry s ožznačením Apettitto nebo Apetita a vzhledem k výrazné podobnosti s chráněnou značkou docházelo k mnoha soudním sporům.

Složení, chuť, použití

Originální sýr Apetito je čistě smetanový, nebo případně ochucený bylinkami, šunkou, houbami a dalšími ingrediencemi. Vyrábí se i řada sýrů s označení Apetito Béďa, které jsou určené pro děti a tak neobsahují žádné konzervanty a je v nich více vápníku a vitamínů.

Pro český i zahraniční trh se nově vyrábí a dodávají i speciální sýrové omáčky v sáčcích, které mají různé varisnty a příchutě.

Sýr Apetito je na trhu k dostání v různých baleních od měkkých základních obalů až po krabičky různých tvarů. V balení je jedna i více porcí, prodává se i plátkovaný.

Sýry jsou vhodné pro namazání, ale i na přípravu různých pomazánek.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.