Asiago d´allevo

ASIAGO D´ALLEVO je italský sýr určený ke krájení.

Původ a historie

Sýr Asiago má chráněné označení a jediný originál se vyrábí v alpské oblasti města Asiago v provincii Vicenza regionu Veneto. Právě sýr Asiago je nejtypičtějším produktem této oblasti.

Vzhled, chuť, vůně…

Asiago d´allevo má kulatý tvar, průměr 30-36 cm a výšku 9-12 cm. Váží mezi 8-12 kg. Konzistence vyzrálého sýru je zrnitá a drobivá, středně zralý sýr má těsto kompaktní. Asiago chutná po oříšcích a koření, má lehkou příchuť citronu. Může připomínat parmazán. Obsahuje 34 % tuku v sušině.

Výroba

Při výrobě sýra Asiago se mléko odtučňuje, po zahuštění sýru se nechá odtéci syrovátka a hmota se poté ukládá do dřevěných forem. Sýr se solí lehkou solankou nebo se nechá suchý. Zrání tohoto sýru může trvat až 2 roky. Právě podle doby zrání rozlišujeme sýr "vyzrálý" nebo "středně vyzrálý".

Použití sýru Asiago v gastronomii

Zralý sýr se strouhá na těstoviny, do polévky či do rizota. Středně vyzrálý se výborně hodí k ciabattě.

Dostupnost a skladování

Asiago d´allevo lze koupit v prodejnách sýrů.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.