Azeitão
AZEITAO je portugalský sýr určený ke krájení.
Původ
Sýr Azeitão se vyrábí na úpatí hor Arrabida v jihozápadním Portugalsku, konkrétně v obcích Setúbal, Palema a Sesimbra.
Vzhled, chuť, vůně…
Azeitão má krémovou a vláčnou strukturu, světle žlutou barvu a jeho chuť je slaná, nakyslá a odráží se v ní i aroma ovčího mléka. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z nepasterizovaného ovčího mléka, po sražení mléka se pomalu nechá odtékat syrovátka. Doba zrání sýru je minimálně 20 dní, prostor ke zrání má vlhkost vzduchu 85-90 % a teplotu 10-12 °C.
Použití sýru Azeitão v gastronomii
Sýr se skvěle hodí k vínu nebo do sýrových mís.
Dostupnost a skladování
K dostání je tento sýr ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, nakrájený na kousky.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.