Bělokur rousný

Bělokur rousný se vyskytuje hojně ve Skandinávii, na Sibiři a v Severní Americe. Žije v nížinných lokalitách s močály a rašeliništi, živí se výhonky, pupeny a bobulemi.

Lovecká sezona ve střední Evropě trvá od dubna do května, ve Skandinávii od září do ledna.

Bělokur dosahuje délky asi 40cm a hmotnosti až 550g.

 

Maso bělokura rousného

Maso bělokurů se na středoevropský trh dováží jen příležitostně ze Skotska. Tmavé, červenohnědé maso je velmi pikantní, s intenzivní chutí. V naší kuchyni se připravuje jen velmi zřídka.

Bělokury můžeme péct vcelku nebo oddělit prsa a stehna.

Prsa bělokura s přiléhající křídlovou kostí jsou vhodná k pečení, smažení a dušení.

Stehna bělokura se před úpravou většinou zbaví kůže a viditelných vrstev tuku. Můžeme je ale připravovat i s kůží. Jsou stejně jako prsa vhodná k pečení, smažení a dušení.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.