Bělokur rousný
Bělokur rousný se vyskytuje hojně ve Skandinávii, na Sibiři a v Severní Americe. Žije v nížinných lokalitách s močály a rašeliništi, živí se výhonky, pupeny a bobulemi.
Lovecká sezona ve střední Evropě trvá od dubna do května, ve Skandinávii od září do ledna.
Bělokur dosahuje délky asi 40cm a hmotnosti až 550g.
Maso bělokura rousného
Maso bělokurů se na středoevropský trh dováží jen příležitostně ze Skotska. Tmavé, červenohnědé maso je velmi pikantní, s intenzivní chutí. V naší kuchyni se připravuje jen velmi zřídka.
Bělokury můžeme péct vcelku nebo oddělit prsa a stehna.
Prsa bělokura s přiléhající křídlovou kostí jsou vhodná k pečení, smažení a dušení.
Stehna bělokura se před úpravou většinou zbaví kůže a viditelných vrstev tuku. Můžeme je ale připravovat i s kůží. Jsou stejně jako prsa vhodná k pečení, smažení a dušení.