Bleu d´Auvergne

BLEU D´AUVERGNE je polotvrdý francouzský sýr s vnitřní plísní určený ke krájení

Vzhled, chuť, vůně…

Bleu d´Auverge má různé rozměry - velký váží 1,5-3 kg, má průměr 20 cm a výšku 10 cm. Malé sýry váží 500 g-1 kg a mají průměr jen 10,5 cm. Sýr má tenkou vnější vrstvu, je prostoupen modrými žilkami. Bleu d´Auvergne je krémový, jeho chuť je výrazná, pikantní, slaná.

Výroba

Bleu d´Auvergne se vyrábí s přídavkem syřidla a po rozřezání a promíchání se k sýřenině přidávají spóry modré plísně. Poté se těsto uloží do forem a nechá se odkapat syrovátka. Aby se mohla rozrůstat plíseň, vytvářejí se uměle vzduchové kanálky. Sýr zraje ve větraných sklepech 3-4 týdny.

Použití Bleu d´Auverge v gastronomii

Tento sýr výborně okoření slané koláče nebo gratinované pokrmy. Obsahuje 50 % tuku v sušině.

Dostupnost a skladování

Bleu d´Auverge je k dostání v prodejnách francouzských specialit nebo v lahůdkářstvích. Není vhodné skladovat jej příliš dlouho.

Uchovává se samostatně zabalený v chladničce při teplotě 10 °C.

.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.