Brie

BRIE je měkký sýr původem z Francie.

Původ a historie

Tento sýr pochází z francouzské oblasti Brie a má dlouhou historii, traduje se, že ho jako novoroční dárek daroval dámám na svém dvoře panovník Karel Orleánský. Dle jedné domněnky je podle sýru brie pojmenováno i jedno pečivo – briošky (brioche). Nyní jsou sýry Brie chráněny značkou AOC.

Vzhled, chuť, vůně…

Tvarem připomíná Brie plochý dort. Jeho průměr je 25-40 cm. Chuť tohoto sýru je jemně nakyslá až trpce kořeněná v závislosti na druhu a stáří. Obsahuje 30-60 % tuku v sušině.

Výroba

Tento sýr vyzrává zevnitř směrem ven - během několika dnů až týdnů se vytváří povlak mechové plísně a ta obalí postupně celý sýr.

Použití Brie v gastronomii

Brie se používá k zapékání brambor, nákypů, k ochucení omáček. Vnitřní část sýru lze doplnit bylinkami a nakrájet na chléb. Sýr Brie je velmi oblíbený jako součást mnoha pokrmů ve své oblasti původu.

Dostupnost a skladování

Brie je možné koupit pouze ve specializovaných prodejnách.

Průmyslově vyráběný lze skladovat v chladničce, ručně vyráběný je lépe konzumovat co nejdříve po nákupu.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.