Brie
BRIE je měkký sýr původem z Francie.
Původ a historie
Tento sýr pochází z francouzské oblasti Brie a má dlouhou historii, traduje se, že ho jako novoroční dárek daroval dámám na svém dvoře panovník Karel Orleánský. Dle jedné domněnky je podle sýru brie pojmenováno i jedno pečivo – briošky (brioche). Nyní jsou sýry Brie chráněny značkou AOC.
Vzhled, chuť, vůně…
Tvarem připomíná Brie plochý dort. Jeho průměr je 25-40 cm. Chuť tohoto sýru je jemně nakyslá až trpce kořeněná v závislosti na druhu a stáří. Obsahuje 30-60 % tuku v sušině.
Výroba
Tento sýr vyzrává zevnitř směrem ven - během několika dnů až týdnů se vytváří povlak mechové plísně a ta obalí postupně celý sýr.
Použití Brie v gastronomii
Brie se používá k zapékání brambor, nákypů, k ochucení omáček. Vnitřní část sýru lze doplnit bylinkami a nakrájet na chléb. Sýr Brie je velmi oblíbený jako součást mnoha pokrmů ve své oblasti původu.
Dostupnost a skladování
Brie je možné koupit pouze ve specializovaných prodejnách.
Průmyslově vyráběný lze skladovat v chladničce, ručně vyráběný je lépe konzumovat co nejdříve po nákupu.