Břitka menší

Je rozšířená v celém Středomoří. Břitka menší patří k delikatesám, ve vnitrozemí však není téměř k dostání. Ve Středomoří se prodává běžně, je zde velmi oblíbená. Loví se v Jaderském moři.

Schránka je protáhlá, má rourkovitý tvar a dosahuje délky až 17cm. Lastury jsou hnědé, diagonálně rozdělené. Jedna polovina má podélné pruhování a druhá příčné pruhování.

Břitky jsou vhodné ke grilování, dušení v páře nebo smažení na másle s trochou česneku.

 

Dalším druhem prodávaným v Evropě je břitka jedlá, v Severní Americe má komerční význam břitka atlantská.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.