Brocciu
BROCCIU je měkký sýr pocházející z Korsiky a vyrobený z kombinace mléka a syrovátky.
Původ a výskyt
Sýr Brocciu se vyrábí na italském ostrově Korsika, kde je považován za národní potravinu a je součástí většiny typů jídel od sladké po slanou kuchyni.
Vzhled, chuť, vůně…
Čerstvý Brocciu chutná po kozím mléce, vyzrálý má slanější, trpčí a výraznější chuť. Obsahuje 40 % tuku v sušině.
Výroba
Brocciu se vyrábí mísením ovčí a kozí syrovátky s ovčím nebo kozím mlékem. Zahřívá se na 40 °C a potom se přidá čerstvé mléko a sůl. Sýřenina se míchá a znovu zahřívá, sbírá se pěna a hmota se ukládá do nádob na odkapání. Sýr zraje nejméně 15 dní.
Použití sýru Brocciu v gastronomii
Tento sýr se používá k přípravě pečiva a je přidáván do mnoha jídel korsické kuchyně. Konzumuje se čerstvý, teplý, ale i studený. Výborně se doplňuje s korsickými víny.
Dostupnost a skladování
Brocciu u nás není v podstatě k dostání, v Německu jen zřídka. Lze jej uchovat několik dnů v chladničce.
V případě dostatečného odkapání a nasolení se může uchovávat podobně jako zrající sýry.