Brocciu

BROCCIU je měkký sýr pocházející z Korsiky a vyrobený z kombinace mléka a syrovátky.

Původ a výskyt

Sýr Brocciu se vyrábí na italském ostrově Korsika, kde je považován za národní potravinu a je součástí většiny typů jídel od sladké po slanou kuchyni.

Vzhled, chuť, vůně…

Čerstvý Brocciu chutná po kozím mléce, vyzrálý má slanější, trpčí a výraznější chuť. Obsahuje 40 % tuku v sušině.

Výroba

Brocciu se vyrábí mísením ovčí a kozí syrovátky s ovčím nebo kozím mlékem. Zahřívá se na 40 °C a potom se přidá čerstvé mléko a sůl. Sýřenina se míchá a znovu zahřívá, sbírá se pěna a hmota se ukládá do nádob na odkapání. Sýr zraje nejméně 15 dní.

Použití sýru Brocciu v gastronomii

Tento sýr se používá k přípravě pečiva a je přidáván do mnoha jídel korsické kuchyně. Konzumuje se čerstvý, teplý, ale i studený. Výborně se doplňuje s korsickými víny.

Dostupnost a skladování

Brocciu u nás není v podstatě k dostání, v Německu jen zřídka. Lze jej uchovat několik dnů v chladničce.

V případě dostatečného odkapání a nasolení se může uchovávat podobně jako zrající sýry.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.