Cabrales
CABRALES – španělsky Queso de Cabrales - je polotvrdý sýr s modrou plísní určený ke krájení.
Původ a výskyt
Sýr Cabrales se vyrábí ve Španělsku dle venkovské řemeslnické tradice z nepasterizovaného kravského mléka nebo tradiční směsi s ovčím či kozím mlékem, které sýru propůjčují silnější a kořeněnou chuť. Mléko, které se používá, musí pocházet výhradně ze stád chovaných v oblasti Austrias, v horách Picos de Europa.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má měkkou, krémovitou konzistenci, válcový tvar a nahnědlou až černou kůrku. Váží 1-3 kg. Obsah tuku v sušině je 45%.
Výroba
Sýr se vyrábí z čerstvého kravského mléka, přidává se k němu i mléko ovčí a kozí. Za nízkých teplot s přídavkem syřidla a bakterií kyseliny mléčné probíhá srážení. Rozdrobená sýřenina se solí se lisuje ve válcových formách a schne na vzduchu 1-2 týdny. Poté začíná proces zrání trvající nejméně 3 měsíce v prostorech vlhkých vápencových jeskyní.
Použití sýru Cabrales v gastronomii
Cabrales se dobře rozpouští, může se použít k dochucení masových a zeleninových pokrmů či omáček.
Dostupnost a skladování
Tento sýr lze zakoupit v prodejnách španělských specialit nebo ve specializovaných obchodech.
V chladničce vydrží i několik dnů, pokud je dobře zabalený v uzavřené nádobě.