Carolina
CAROLINA, nebo též Carolina Gold Rice, je mezinárodní název pro druh dlouhozrnné rýže (Oryza sativa).
Oblíbený druh americké rýže s dlouhými zrny, která se nelepí a je ideální do dušených pokrmů a jako příloha k masu.
Výskyt a historie
Rýže Carolina se pěstuje v některých státech USA, a to už od 17. století, kdy sem byla přivezena indická Patna a vyšlechtěna do odrůdy Carolina. Název získala podle státu Jižní Karolína, kde byla pěstována nejdříve. Tento druh rýže byl později rozšířen i do Velké Británie. Dříve na rýžových polích pracovali otroci dovezení z Afriky.
Vzhled a vlastnosti
Carolina má dlouhá bílá zrna bez vůně s jemnou sladkou chutí, která připomíná kombinaci mandlí a zeleného čaje.
Použití Caroliny v gastronomii
Rýže Carolina nabízí kuchařům spoustu možností. Hodí se na přípravu salátů, předkrmů, polévek i dezertů, jako příloha skvěle doplní chuť kuřecího i jiného masa, ryb nebo zeleniny a pokud nejste puntičkáři, můžete ji použít do rizota místo klasických italských rýží.
Z rýže Carolina můžete uvařit pokrmy rozličných světových kuchyní – nabízí se chody americké, italské, brazilské, mexické i thajské. Tato odrůda rýže je prostě všestranná.
Vaří se ve vodě nebo vývaru (2 díly tekutiny na 1 díl rýže) po dobu 20 minut. Další možností je vařit rýži ve speciálním hrnci zvaném rýžovar.