Chabichou du Poitou
CHABICHOU DU POITOU je měkký sýr původem z Francie.
Původ a současnost
Tento sýr je vyráběn ve francouzských regionech Poitou, Berry a Perigord. V současnosti je chráněn značkou označení původu AOC, kterou získal v roce 1990.
Vzhled, chuť, vůně…
Chabichou du Poitou má kuželovitý tvar o průměru 5-6 cm a je vysoký 6 cm. Váží zhruba 150 g. Vyzrálejší sýr je pevnější a drobivější. Kůrka je pokryta modrou nebo bílou plísní.
Tento sýr chutná jemně nakysle a specificky voní po kozím mléce.
Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z kozího mléka, sráží se syřidlem. Aby sýřenina odkapala, ukládá se do plachetek a poté se překládá lžící do forem. Následně se sýr osolí, vytvaruje a přenese do sušáren, kde zraje nejméně 10 dní.
Použití Chabichou v gastronomii
Patří na každou sýrovou mísu, skvěle doplňuje chuť bílého vína, šampaňského nebo plzeňského piva.
Dostupnost a skladování
Nejvhodnější doba pro nákup Chabichou je na jaře, u nás je však jen velmi těžko k dostání, prodává se totiž lokálně.
Uchovává se dobře zabalený v chladničce, ale pouze krátkou dobu.