Chabichou du Poitou

CHABICHOU DU POITOU je měkký sýr původem z Francie.

Původ a současnost

Tento sýr je vyráběn ve francouzských regionech Poitou, Berry a Perigord. V současnosti je chráněn značkou označení původu AOC, kterou získal v roce 1990.

Vzhled, chuť, vůně…

Chabichou du Poitou má kuželovitý tvar o průměru 5-6 cm a je vysoký 6 cm. Váží zhruba 150 g. Vyzrálejší sýr je pevnější a drobivější. Kůrka je pokryta modrou nebo bílou plísní.

Tento sýr chutná jemně nakysle a specificky voní po kozím mléce.

Obsah tuku v sušině je 45 %. 

Výroba

Tento sýr se vyrábí z kozího mléka, sráží se syřidlem. Aby sýřenina odkapala, ukládá se do plachetek a poté se překládá lžící do forem. Následně se sýr osolí, vytvaruje a přenese do sušáren, kde zraje nejméně 10 dní.

Použití Chabichou v gastronomii

Patří na každou sýrovou mísu, skvěle doplňuje chuť bílého vína, šampaňského nebo plzeňského piva.

Dostupnost a skladování

Nejvhodnější doba pro nákup Chabichou je na jaře, u nás je však jen velmi těžko k dostání, prodává se totiž lokálně.

Uchovává se dobře zabalený v chladničce, ale pouze krátkou dobu.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.