Chaource
CHAOURCE je měkký sýr s bílou plísní pocházející ze stejnojmenného města ve Francii.
Vzhled, chuť, vůně…
Tento sýr se vyrábí ve dvou velikostech - menší má průměr 8 cm a váží 200 g, větší chaource má průměr 11 cm, vysoký je 6 cm a váží zhruba 450 g.
Zralý sýr má lehce ořechovou chuť, mladý má chuť slabě nakyslou.
Obsah tuku v sušině je 50 %.
Výroba
Tento sýr je vyroben z kravského mléka. Po přidání syřidla se během 24 hodin mléko srazí a sýřenina se plní do kulatých děrovaných forem. Syrovátka tak může volně odkapávat.
Na slaměném lůžku pak probíhá solení a sušení. Zrání trvá více než 14 dní.
Použití Chaource v gastronomii
Chaource je vhodný ke smažení, lze jej podávat jako předkrm a velmi zralý se podává jako dezert.
Dostupnost a skladování
K dostání je pouze ve specializovaných prodejnách sýrů.
Sýr je určen k rychlé spotřebě.