Chaource

CHAOURCE je měkký sýr s bílou plísní pocházející ze stejnojmenného města ve Francii.

Vzhled, chuť, vůně…

Tento sýr se vyrábí ve dvou velikostech - menší má průměr 8 cm a váží 200 g, větší chaource má průměr 11 cm, vysoký je 6 cm a váží zhruba 450 g.

Zralý sýr má lehce ořechovou chuť, mladý má chuť slabě nakyslou.

Obsah tuku v sušině je 50 %. 

Výroba

Tento sýr je vyroben z kravského mléka. Po přidání syřidla se během 24 hodin mléko srazí a sýřenina se plní do kulatých děrovaných forem. Syrovátka tak může volně odkapávat.

Na slaměném lůžku pak probíhá solení a sušení. Zrání trvá více než 14 dní.

Použití Chaource v gastronomii

Chaource je vhodný ke smažení, lze jej podávat jako předkrm a velmi zralý se podává jako dezert.

Dostupnost a skladování

K dostání je pouze ve specializovaných prodejnách sýrů.

Sýr je určen k rychlé spotřebě.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.