Cheddar

CHEDDAR je sýr určený ke krájení pocházející z Velké Británie.

Původ a výskyt

Za dávných časů byla Anglie jediným místem, kde se sýr cheddar vyráběl, dnes se ale jeho výroba rozšířila do mnoha a mnoha dalších zemí, protože sýr cheddar není chráněn žádnou ochrannou značkou původu.

Vzhled, chuť, vůně…

Tvar tohoto sýru je válcovitý o průměru 40 cm, výšce 40 cm a hmotnosti 25 kg. Vyrábí se i menší bochníky vážící 2 kg. Těsto má pevnou konzistenci, žlutou až oranžovou barvu a kůrka je tenká.

Cheddar má lehce ořechovou chuť, je pikantní, aromatický. Obsahuje 50 % tuku v sušině.

Výroba

Cheddar se vyrábí z plnotučného kravského mléka. Sýřenina se po sražení a odstranění syrovátky nařeže na malé kusy, ty se pak vrství a překládají na sebe. Zbývající syrovátka tak může dokonale odtéci.

Sýr lze prodávat již po 3 měsících zrání, vynikající Cheddar zraje ale 9 měsíců až 2 roky.

Má mírně drobivou strukturu a hladkou texturu, zráním získává ostřejší chuť a jeho barva je bílá až světle žlutá.

Využití sýru Cheddar v gastronomii

Tento sýr výborně chutná s ovocem, používá se na sendviče, ale i k zapékání.

Dostupnost a skladování

K dostání je v každém obchodě se sýry, ne však skutečný anglický cheddar - ten je možné koupit pouze ve specializované prodejně.

Zabalený do pergamenového papíru a uložený v uzavřené nádobě vydrží v chladničce velmi dlouho.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.