Cheshire
CHESHIRE je sýr určený ke krájení pocházející z Velké Británie.
Původ a historie
Tento sýr pochází z Velké Británie, kde se vyrábí v hrabství Cheshire a přilehlých oblastech. Cheshire je znám již od Velkého Říma a první zmínku o něm nalezneme již v 11. století.
Vzhled, chuť, vůně…
Cheshire má kulatý tvar, průměr 30 cm, výšku 35 cm a váží zhruba 22 kg. Sýrové těsto je drobivé, bílé, kůrka je žlutohnědá. Obsah tuku v sušině je 50 %.
Chuť tohoto sýru je kořeněná, lehce slaná, pikantní.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z kravského mléka. Slisovaná sýřenina se zavine do plachetek a nechá se zrát 3-6 měsíců.
Použití sýru Cheshire v gastronomii
Sýr se hodí na vaření, výborně chutná s toasty nebo s hruškou či s jablkem.
Dostupnost a skladování
Cheshire je běžně k dostání, nikoliv však ten pravý anglický.
Uchovává se zabalený do pergamenového papíru a vložený do umělohmotné nádoby. Je lépe uložit jej v chladničce samostatně.
.