Chobotnice pobřežní (chobotnice obecná)
Vyskytuje se především u skalnatých pobřeží ve Středomoří a v Atlantském oceánu.Ve Středomoří se chobotnice pobřežní často prodává čerstvá. Menší jedinci o délce jen asi 70cm se vyskytují také v Severním moři, ve Středomoří a jiných teplejších mořích žijí chobotnice měřící až 3m.
Chobotnice pobřežní loví v noci, živí se raky, kraby, mlži i humry. Tělo má vakovitý tvar, v přední části jsou umístěné oči s víčky. Na pohyblivých chapadlech jsou vždy dvě řady přísavek. Chapadla tohoto druhu mohou dosahovat délky až 1m.
Vhodným způsobem tepelné úpravy je vaření, dušení, smažení nebo grilování. Maso je poměrně pevné, vyžaduje delší tepelnou úpravu a často i naklepání před tepelnou úpravou.
Z chobotnic lze připravit také chutné saláty, v Japonsku a Koreji se chobotnice pobřežní vaří a prodávají naložené ve slaném nálevu. Předem uvařené chobotnice slouží k přípravě sushi.