Cípal hlavatý
Je rozšířený v mořích a oceánech celého světa.
Zbarvení ryb je stříbřitě lesklé, tělo je pokryto velkými šupinami. Hlava je velká, plochá, dvě hřbetní ploutve jsou krátké a od sebe oddělené. Cípal hlavatý dorůstá do délky 1,20m a dosahuje hmotnosti asi 9kg. Patří k největším cípalům.
Menší ryby se hodí ke smažení, větší se připravují dušené na pánvi nebo v troubě. Maso je také vhodné k uzení nebo nasolení.
K drahým delikatesám patří řecké avgotaracho – jikry cípalů se solí a lisováním zbavují vody. Po vysušení se jikry potírají včelím voskem, zamezí se tím přísunu vzduchu a zajistí se tak trvanlivost. Podobně se jikry cípalů připravují i ve Francii v Provence jako boutargue, nebo v Japonsku jako karasumi.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.