Comté
COMTÉ je tvrdý sýr pocházející z Francie.
Původ a výskyt
Původ sýru Comté nalezneme v regionu Comté na východě Francie, v současnosti je jeho produkce kolem 40 tun ročně a je tak nejvyšší ze všech francouzských sýrů s ochrannou značkou AOC.
Vzhled, chuť, vůně…
Comté má kulatý tvar, je 9-13cm vysoký a váží 30-55 kg. Těsto je kompaktní, vláčné, kůrka má zlatožlutou až hnědou barvu. Tento sýr je velmi aromatický, může mít ovocný nádech nebo připomíná ořechy
Výroba
K výrobě sýru Comté se používá částečně odtučněné mléko, které musí být zpracováno do 24 hodin po nadojení. Sýřenina se nakrájí na kousky, za stálého míchání se ohřívá při teplotě 54 °C po dobu 45 minut. Poté se 20 hodin lisuje a tvaruje se do bochníků, které se solí, ostrouhávají a obrací. Po 3 měsících je sýr zralý.
Použití sýru Comté v gastronomii
Comté se výborně se hodí k mořským plodům a rybám, lze jej podávat jako předkrm i jako dezert. Obsahuje 45 % tuku v sušině.
Dostupnost a skladování
Tento sýr je k dostání v dobře zásobených supermarketech.
Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.