Comté

COMTÉ je tvrdý sýr pocházející z Francie.

Původ a výskyt

Původ sýru Comté nalezneme v regionu Comté na východě Francie, v současnosti je jeho produkce kolem 40 tun ročně a je tak nejvyšší ze všech francouzských sýrů s ochrannou značkou AOC.

Vzhled, chuť, vůně…

Comté má kulatý tvar, je 9-13cm vysoký a váží 30-55 kg. Těsto je kompaktní, vláčné, kůrka má zlatožlutou až hnědou barvu. Tento sýr je velmi aromatický, může mít ovocný nádech nebo připomíná ořechy

Výroba

K výrobě sýru Comté se používá částečně odtučněné mléko, které musí být zpracováno do 24 hodin po nadojení. Sýřenina se nakrájí na kousky, za stálého míchání se ohřívá při teplotě 54 °C po dobu 45 minut. Poté se 20 hodin lisuje a tvaruje se do bochníků, které se solí, ostrouhávají a obrací. Po 3 měsících je sýr zralý.

Použití sýru Comté v gastronomii

Comté se výborně se hodí k mořským plodům a rybám, lze jej podávat jako předkrm i jako dezert. Obsahuje 45 % tuku v sušině.

Dostupnost a skladování

Tento sýr je k dostání v dobře zásobených supermarketech.

Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.