Crottin de Chavignol
CROTTIN DE CHAVIGNOL je měkký sýr původem z Francie.
Původ a historie
Sýr pochází z francouzského regionu Sancerrois, kde se tento vyhlášený kozí sýr vyráběl už v na začátku 19. století.
Vzhled, chuť, vůně
Bochníčky tohoto sýru jsou malé, kulaté a ploché o váze zhruba 60 g. Těsto je kompaktní, bílé, kůrka je jemná, plísňová. Crottin de Chavignol chutná i voní po kozím mléce.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z kozího mléka, do kterého se přidává ferment. Na lněném plátně se nechává odkapat sýřenina a hmota se poté překládá lžící do speciálních forem s malými otvory. Následuje vytvarování a osolení. Nakonec se sýr suší a během tohoto procesu se často obrací. Zraje nejméně 10 dní.
Použití sýru Crottin v gastronomii
Crottin de Chavignol je vynikající grilovaný, lze jej naložit do oleje s bylinkami či do vína.
Dostupnost a skladování
Tento sýr je k dostání ve specializovaných prodejnách sýrů.
Uchovává se dobře zabalený v chladničce, ale pouze krátkou dobu.