Crottin de Chavignol

CROTTIN DE CHAVIGNOL je měkký sýr původem z Francie.

Původ a historie

Sýr pochází z francouzského regionu Sancerrois, kde se tento vyhlášený kozí sýr vyráběl už v na začátku 19. století.

Vzhled, chuť, vůně

Bochníčky tohoto sýru jsou malé, kulaté a ploché o váze zhruba 60 g. Těsto je kompaktní, bílé, kůrka je jemná, plísňová. Crottin de Chavignol chutná i voní po kozím mléce.

Výroba

Tento sýr se vyrábí z kozího mléka, do kterého se přidává ferment. Na lněném plátně se nechává odkapat sýřenina a hmota se poté překládá lžící do speciálních forem s malými otvory. Následuje vytvarování a osolení. Nakonec se sýr suší a během tohoto procesu se často obrací. Zraje nejméně 10 dní.

Použití sýru Crottin v gastronomii

Crottin de Chavignol je vynikající grilovaný, lze jej naložit do oleje s bylinkami či do vína.

Dostupnost a skladování

Tento sýr je k dostání ve specializovaných prodejnách sýrů.

Uchovává se dobře zabalený v chladničce, ale pouze krátkou dobu.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.