Ďas mořský

Je rozšířený od jihozápadních částí Barentsova moře až po Gibraltar, vyskytuje se také ve Středozemním a Černém moři. Žije v mělkých vodách i ve vodách do hloubky kolem 500m. Ďas má dokonalé maskování, téměř splývá s prostředím. Hlavní oblastí výlovu ďasů je severní Atlantik. Ďas mořský má zploštělé tělo a velkou hlavu s obrovskou tlamou. Prsní ploutve leží horizontálně po stranách těla, přední část prsní ploutve tvoří jednotlivé, volně pohyblivé paprsky. Hřbet je olivově hnědý, skvrnitý. Ryby dosahují délky až 2m, hmotnosti přes 50kg. Většinou měří jen asi 1m. Ďas mořský je vysoce ceněnou konzumní rybou, nechybí na jídelníčku luxusních restaurací, často pod francouzským označením lotte nebo baudroie. Maso je jemné, pevné, vhodné ke smažení a dušení v troubě. Kromě páteře nemá ďas téměř žádné kosti. Ďas mořský je vybranou delikatesou a prodává se za vysoké ceny. Dalším druhem je ďas černobřichý, jehož areál rozšíření je přibližně stejný jako u ďasa mořského. Dorůstá do délky 70cm. Podél amerického pobřeží Atlantského oceánu žije ďas americký, dorůstající do délky 1,20m. Je ceněnou konzumní rybou.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.