Dobromysl obecná
DOBROMYSL OBECNÁ – latinsky Origanum vulgare, též známá jako oregano, dobráček, červená lebeda, divoká marjánka.
Voňavá, léčivá i krásná
Dobromysl obecná je nám známější jako oregano, tato bylinka je nejen velmi chutná, ale navíc prospívá našemu zdraví a zdobí zahrádku.
Původ, historie a výskyt
Pochází ze Středozemí, ale najdete ji i na našich loukách. V zahrádkách se pěstuje od nepaměti a má pověst zázračně léčivého koření. Doma je i v Malé Asii, na Kavkaze, Blízkém východě, Íránu, v nižších polohách Himaláje, v jižní Číně a na Tchaj-wanu.
U nás se objevuje v teplejších oblastech, roste v křovinách, ve světlých lesích, na pasekách, na slunných stráních a na mělkých půdách.
Nejlépe se jí daří na slunečných polohách, roste rychle a mírně se šíří do blízkého okolí.
Vzhled, chuť a vůně…
Dobromysl je keříčková bylina s chlupatým dřevnatým oddenkem a načervenale zbarvenými lodyhami, má drobné zelené lístky. Běžně dorůstá do výšky 60 cm. Její kvítky jsou drobné a mají fialovou barvu.
Dobromysl má lehce nasládlou, kořenitou a čerstvou chuť. Její vůně je velmi intenzivní.
Odrůdy
Krétské oregano
Francouzské oregano
Origanum compactum
Zdraví a vitamíny
Nať dobromysli obsahuje silice (především thymol a karvakrol) a třísloviny, hořčiny, tanin, těkavý olej, gumopryskyřici, antioxidanty a další látky.
Dobromysl je nektaronosná bylina, za jeden den vyprodukuje 1,1 mg nektaru s cukernatostí 76 %.
Použití dobromysli v gastronomii
Používáme listy, čerstvé i sušené. Koření se jí zejména pizzy a těstoviny s omáčkami, hodí se i k hovězím a vepřovým pečením, do bramborových jídel či k zelenině.
Sklízení a uchovávání
Z rostlinky sbíráme dvakrát ročně nať, a to v době květu a na podzim. Sušíme ji ve stínu rozprostřenou nebo v malých svazečcích. Uměle ji sušíme při 35 °C. Nejvhodnější doba pro sklizeň je okolo 12 hodiny, kdy má rostlina nejvíce účinných látek.
Sušená i čerstvá dobromysl je běžně k dostání v supermarketech. Sušená má intenzivnější aroma.
Uchováváme ji bez přístupu vzduchu v temnu a chladu. Čerstvá vydrží v chladničce až 4 dny, pokud je zabalená do vlhkého papíru a vložená do mikrotenového sáčku.
Léčivé účinky
- upravuje činnost žaludku
- podporuje trávení
- pomáhá při žaludečních potížích
- pomáhá při nechutenství
- zvyšuje tvorbu žluči
- pomáhá při úporném a černém kašli
- pomáhá při onemocnění dýchacího ústrojí
- zlepšuje chuť jídlu
- zlepšuje krevní oběh
- má uklidňující účinky