Edamer

EDAMER je nizozemský sýr určený ke krájení.

Historie

Po mnoho století se Edamer vyráběl tradičním způsobem ze syrového mléka, dnes se mnohem častěji setkáme se Edamerém vyrobeným z pasterizovaného mléka ve výrobních závodech.

Vzhled, chuť, vůně…

Edamer má tvar koule o průměru 13 cm, jeho hmotnost je zhruba 1,5 kg. Je obalen červeným parafínem, který brání vysychání sýru. Těsto má pevnou konzistenci a zlatožlutou barvu. Obsah tuku v sušině je 40%. Edamer je jemně slaný, lahodný až lehce pikantní.

Výroba

K výrobě Edameru se dnes používá pasterizované, částečně odtučněné kravské mléko. Když odteče ze sraženého mléka syrovátka, těsto se osolí, vytvaruje a vylisuje. Sýr zraje nejméně jeden měsíc.

Použití sýru Edamer v gastronomii

Edamer se výborně hodí k černému chlebu nebo na toasty, chutná skvěle s paprikami či rajčaty, přidává se do salátů. V Nizozemí se Edamer nejčastěji podává nakrájený na plátky a je považován za tradiční součást tamní snídaně.

Dostupnost a skladování

Je běžně k dostání v supermarketech.

Uchovává se zabalený do pergamenu a vložený do umělohmotné nádoby.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.