Edamer
EDAMER je nizozemský sýr určený ke krájení.
Historie
Po mnoho století se Edamer vyráběl tradičním způsobem ze syrového mléka, dnes se mnohem častěji setkáme se Edamerém vyrobeným z pasterizovaného mléka ve výrobních závodech.
Vzhled, chuť, vůně…
Edamer má tvar koule o průměru 13 cm, jeho hmotnost je zhruba 1,5 kg. Je obalen červeným parafínem, který brání vysychání sýru. Těsto má pevnou konzistenci a zlatožlutou barvu. Obsah tuku v sušině je 40%. Edamer je jemně slaný, lahodný až lehce pikantní.
Výroba
K výrobě Edameru se dnes používá pasterizované, částečně odtučněné kravské mléko. Když odteče ze sraženého mléka syrovátka, těsto se osolí, vytvaruje a vylisuje. Sýr zraje nejméně jeden měsíc.
Použití sýru Edamer v gastronomii
Edamer se výborně hodí k černému chlebu nebo na toasty, chutná skvěle s paprikami či rajčaty, přidává se do salátů. V Nizozemí se Edamer nejčastěji podává nakrájený na plátky a je považován za tradiční součást tamní snídaně.
Dostupnost a skladování
Je běžně k dostání v supermarketech.
Uchovává se zabalený do pergamenu a vložený do umělohmotné nádoby.